Na ciasto na dwie średniej wielkości pizze (ok. 35cm średnicy) powinniśmy przygotować:
3 1/2 szklanki mąki,
7g suchych drożdży,
3/4 łyżki soli,
1 1/3 szklanki ciepłej wody,
nieduży ziemniak (ok. 100g),
3 łyżki oliwy z oliwek.
Ziemniaka obrać, ugotować, rozgnieść widelcem.
Mąkę, drożdże, sól, wodę, i ostudzonego ziemniaka połączyć ze sobą ręcznie lub za pomocą miksera.
Poczekać 2 minuty, dodać oliwę z oliwek i zagnieść ciasto.
Ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Po tym czasie, ciasto powinno wyglądać tak:
Ciasto położyć na stolnicę i ubić tak, aby wyszło z niego powietrze. Chwytając za boki złożyć ciasto na trzy, obrócić o 90 stopni i zrobić to samo z górną i dolną częścią.
Odłożyć ciasto do miski (łączeniem do dołu), nakryć, i pozostawić na 1.5 godziny. Po tym czasie ponownie ubić i podzielić na 2 części. Jeżeli będziemy robić jedną pizzę, drugą połowę można włożyć do lodówki, albo zamrozić.
Przed wyrastaniem:
Po wyrośnięciu:
Przygotowanie spodu zaczynamy od rozgniecenia porcji ciasta na mały placek. Boki placka (ok. 1/3 z lewej i prawej strony) składamy do środka i przygniatamy dłonią. Obracamy o 90 stopni i powtarzamy składanie. Formujemy kulkę podwijając brzegi ciasta pod spód i rozwałkowujemy. Kiedy ciasto zacznie się ciężej wałkować, należy przykryć je, żeby nie wyschło i odczekać ok. 5 minut. Wałkować (z przerwami) do czasu aż otrzymamy placek pożądanej średnicy. Ja skończyłam wałkowanie przy placku o średnicy ok. 35cm, ponieważ większy nie zmieściłby się na łopatkę.
Tak przygotowany spód stanowi świetną podstawę do stworzenia ulubionej pizzy. Nam najbardziej smakuje najprostsza pizza, Margherita, z sosem pomidorowym i świeżą mozzarellą.
Składniki: świeża mozzarella, sos pomidorowy, bazylia, oliwa z oliwek, sól.
Przed przeniesieniem rozwałkowanego ciasta na łopatkę, należy oprószyć ją mąką. Można też posypać mąką placek. Jeśli tego nie zrobimy, ciasto bardzo szybko przylgnie i będziemy mieli spore trudności z zsunięciem go do pieca.
Spód posmarować lekko oliwą z oliwek żeby wilgoć z sosu nie rozmiękczyła ciasta robiąc z niego kleistą masę. Przy smarowaniu należy pozostawić ok. 1-2cm suchego brzegu, żeby podczas rośnięcia w piecu utworzył się ładnie wyrośnięty rant.
Na środek placka nakładamy kilka łyżek sosu pomidorowego i rozprowadzamy kolistymi ruchami po całym cieście. Jeśli sosu będzie za mało, można dołożyć podczas rozprowadzania. Sos pomidorowy bez żadnych dodatków (a taki jest najlepszy), należy posypać solą, bo inaczej pizza wyjdzie mdła.
W tym momencie pozostaje położyć plastry świeżej mozzarelli, przybrać listkami bazylii, i wrzucić pizzę na ok. 15 minut do piecyka rozgrzanego do 230 stopni C.
Pizzę najlepiej jest piec na kamieniu, jednak jeśli nie mamy kamienia, można piec na blasze. Piekarnik powinien być dobrze rozgrzany; Najlepiej włączyć go ok. 30-45 minut przed pieczeniem. Po wyjęciu, pizzę pokroić na 6-8 części i podać na stół.
Smacznego!
Mmm, fantastyczny przepis na pizze! :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie i zachęcam do obserwowania :). Mam nadzieję, że znajdziesz u mnie coś dla siebie:*.
http://ciniax03.blogspot.com/