niedziela, 5 stycznia 2014

Chleb

Pierwsze bochenki chleba piekłam w maszynie do pieczenia. Pomimo tego, że w smaku były bardzo dobre, to jednak wyglądem różniły się od chleba kupionego w sklepie. Szczególnie brakowało mi typowej chrupiącej skórki. Poszukując przepisu na chleb, który się piecze w piecyku, natrafiłam na książkę „Artisan Bread in Five Minutes a Day” (Jeff Hertzberg and Zoë François). Do zakupu skłoniło mnie to, że książka ta miała ponad 1000 pozytywnych opinii. A filmik przekonał, że zrobienie takiego chleba jest łatwiejsze niż myślałam. Początkowo mieszałam składniki drewnianą łyżką. Obecnie używam do tego miksera.

Mój ulubiony chleb to biały z otrębami. Przepis został trochę zmodyfikowany.

Składniki na 3 bochenki:
6 szklanek mąki pszennej chlebowej
3/4 szklanki otrąb pszennych + trochę do posypania łopatki
3 szklanki ciepłej wody
14 g suchych drożdży
1.5 łyżki soli



Wszystkie składniki mieszam ze sobą za pomocą miksera.
Ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.



Włączam piecyk na 230 stopni C i na dolną kratkę kładę metalową blachę (naczynie żaroodporne może pęknąć), a na środkową kamień do pizzy. Łopatkę obsypuję otrębami.


Z 1/3 części ciasta (ok. 550g) formuje kulkę i układam na łopatkę.



Zostawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie smaruję chleb wodą (dzięki temu będzie miał chrupiącą, brązową skórkę) oraz nacinam.



Wlewam ok. szklankę wody na rozgrzaną blaszkę w piecyku i szybko wkładam chleb. Piekę 30-35 minut, następnie studzę na kratce.



Autorzy książki twierdzą, że ciasto można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Jednak mi nigdy nie udało się zrobić tak samo dobrego chleba po schłodzeniu ciasta, jak wychodzi od razu po wyrośnięciu. Proponuje upiec od razu 3 bochenki i 1 bądź 2 zamrozić, a później odgrzać w piecyku. W celu odgrzania chleba, wkładam bochenek do zimnego piecyka i włączam go na 190 stopni C. Po ok. 30 minutach powinien być ciepły i smakować jak świeżo upieczony.

1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie:). Mama mnie nęka, żebym upiekła domowy chleb -,- już wiem z jakiego przepisu skorzystam ^^.

    W wolnej chwili zapraszam do mnie i zachęcam do obserwowania:*. Mam nadzieję, że znajdziesz u mnie coś dla siebie:*.
    http://ciniax03.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń