wtorek, 21 stycznia 2014

Makaron z oliwkami

Najlepszy makaron z oliwkami jaki jadłam był zrobiony przez mojego męża. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu i świetnie nadaje się na danie „awaryjne” do poczęstowania gości, którzy wpadli z niezapowiedzianą wizytą.

Składniki na 2 porcje:
150g makaronu np. linguine
75g oliwek kalamata bez pestek
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 szklanki śmietany 30%
3/4 łyżeczki pesto alla genovese
40g tartego sera mozzarella
20g tartego sera parmezan
 

Oliwki siekamy na bardzo drobno.


Następnie w małym garnku podgrzewamy oliwę wraz ze śmietaną. Dodajemy oliwki oraz pesto i trzymamy przez chwilę na małym ogniu ciągle mieszając. Dla wzmocnienia smaku dobrze jest też dodać trochę marynaty z oliwek. Śmietana z oliwkami powinna się dobrze podgrzać, ale nie można dopuścić żeby się zagotowała. Następnie dodajemy ugotowany makaron i mieszamy aż cały makaron będzie wymieszany ze śmietaną. Posypujemy serami i mieszamy aż się roztopią i wymieszają z sosem i makaronem. Szybko przekładamy na talerze zanim ser zastygnie, bo inaczej będzie ciężko wygrzebać z garnka. Możemy po wierzchu posypać Parmezanem i udekorować bazylią.



Do makaronu proponuje sałatkę ze świeżego szpinaku.

Składniki:
Świeży szpinak
Pomidory koktajlowe
Płatki migdałów
Suszona żurawina
Oliwa z oliwek
Żurawinowy ocet balsamiczny

Szpinak z przekrojonymi na pół pomidorami wkładamy do miski. Posypujemy migdałami i żurawiną. Następnie polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. wyśmienite danie!!!
    super blog, będę tu często zaglądała :-)
    zapraszam również na mojego bloga :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń