Najlepszy makaron z oliwkami jaki jadłam był zrobiony przez mojego męża. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu i świetnie nadaje się na danie „awaryjne” do poczęstowania gości, którzy wpadli z niezapowiedzianą wizytą. 
Składniki na 2 porcje: 
150g makaronu np. linguine 
75g oliwek kalamata bez pestek 
1 łyżka oliwy z oliwek 
1/3 szklanki śmietany 30%
3/4 łyżeczki pesto alla genovese 
40g tartego sera mozzarella 
20g tartego sera parmezan
  
Oliwki siekamy na bardzo drobno.
Następnie w małym garnku podgrzewamy oliwę wraz ze śmietaną. Dodajemy oliwki oraz pesto i trzymamy przez chwilę na małym ogniu ciągle mieszając. Dla wzmocnienia smaku dobrze jest też dodać trochę marynaty z oliwek. Śmietana z oliwkami powinna się dobrze podgrzać, ale nie można dopuścić żeby się zagotowała. Następnie dodajemy ugotowany makaron i mieszamy aż cały makaron będzie wymieszany ze śmietaną. Posypujemy serami i mieszamy aż się roztopią i wymieszają z sosem i makaronem. Szybko przekładamy na talerze zanim ser zastygnie, bo inaczej będzie ciężko wygrzebać z garnka. Możemy po wierzchu posypać Parmezanem i udekorować bazylią.
Do makaronu proponuje sałatkę ze świeżego szpinaku. 
Składniki: 
Świeży szpinak 
Pomidory koktajlowe 
Płatki migdałów 
Suszona żurawina 
Oliwa z oliwek 
Żurawinowy ocet balsamiczny 
Szpinak z przekrojonymi na pół pomidorami wkładamy do miski. Posypujemy migdałami i żurawiną. Następnie polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Smacznego!
wyśmienite danie!!!
OdpowiedzUsuńsuper blog, będę tu często zaglądała :-)
zapraszam również na mojego bloga :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com