środa, 29 stycznia 2014

Łosoś

Do tej pory zawsze piekłam łososia z sokiem z cytryny. Tym razem spróbowałam czegoś innego. Przepis pochodzi z magazynu Bon Appétit. Łosoś wyszedł bardzo delikatny, a jednocześnie, dzięki papryce chili, lekko pikantny. Potrawa jest kolorowa i bardzo atrakcyjnie prezentuje się na stole, przez co doskonale nadaje się na specjalne okazje. Do tego jest bardzo szybka w przygotowaniu.

Składniki:
1 kg filetu z łososia
1 koper włoski
1 pomarańcza
1 cytryna
1 papryka chili
koperek
3/4 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Koper włoski i paprykę pokroić na cienkie plasterki. Pomarańczę i cytrynę sparzyć, a następnie również pokroić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z 4 łodyżkami koperku. Posypać solą i pieprzem.



 
Na wierzch położyć łososia i polać oliwą.


Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 135 stopni C i piec przez ok. 40 min.
Przełożyć na talerz i polać powstałym sosem, który dodaje potrawie smaku. Podawać z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz