Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka otrębów
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
7g suchych drożdży
2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ziaren
Dodatkowo, do wysypania formy:
Masło i otręby
Wszystkie składniki, poza ziarnami, wkładamy do miski i mieszamy dużą drewnianą łyżką, albo mikserem. Pod koniec dodajemy ziarna. Jeśli dodamy wcześniej, mogą się połamać podczas mieszania składników. Ciasto po wymieszaniu powinno być dość rzadkie i lepiące, nie potrzeba dodatkowo zagęszczać go mąką.
Podłużną formę (moja ma wymiary 23.5x13.3x7cm) smarujemy masłem i obsypujemy otrębami.
Przekładamy ciasto do formy. Jeśli będzie się kleiło do rąk, można obsypać mąką, albo ciasto, albo ręce. Formę przykrywamy i odstawiamy na 30 min. W tym czasie nagrzewamy piecyk do temperatury 230 stopni C.
Pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy bochenek z formy i studzimy przez ok. 30 minut.
230 C czy F?
OdpowiedzUsuń230C albo 450F
Usuń