niedziela, 19 stycznia 2014

Matcha Latte


Herbatę Matcha poznałam, gdy przypadkiem natknęłam się na przepis na sernik z zieloną herbatą. Od tego czasu uwielbiam ją w różnych postaciach, szczególnie lody o jej smaku. Lodów jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale wielokrotnie robiłam pyszne Matcha Latte.

Składniki na 2 filiżanki:
3 łyżeczki herbaty Matcha
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody o temperaturze 80 stopni C

Opcjonalnie:
Miód i bita śmietana

Herbatę dokładnie mieszamy z gorącą wodą. Temperatura wody jest bardzo ważna. Zielone herbaty powinno się zalewać lekko przestudzoną wodą, nigdy wrzątkiem. Jeśli woda będzie za gorąca, to herbata zrobi się gorzka. Dokładna temperatura zależy mocno od typu herbaty, ale to jest temat na oddzielny wpis. Do parzenia matchy woda powinna mieć ok. 80 stopni.


Do każdej z filiżanek nalewamy rozmieszaną herbatę (do ok. 1/3 objętości) i uzupełniamy spienionym mlekiem. Mleko można spienić gorącą parą z maszynki do espresso, albo ręcznego spieniacza. Jeżeli używamy spieniacza mleko musi być podgrzane.
Możemy dodać miód, bitą śmietanę i udekorować posypując po wierzchu odrobiną herbaty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz