Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
8 żółtek
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki wódki
Dodatkowo:
Cukier puder i cukier waniliowy do posypania. Ostatecznie może być cukier wanilinowy.
Olej do smażenia
Wszystkie składniki zagnieść, w razie potrzeby dodać więcej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką bądź folią żeby nie wyschło i odstawić na pół godziny, aby zmiękło i łatwiej się wałkowało. Po tym czasie rozwałkować i złożyć na 3, powtórzyć 3 razy za każdym razem obracając ciasto o 90 stopni.
Ponownie odstawić na pół godziny. Następnie rozwałkować cieniutko wałkiem, albo maszynką do makaronu. Należy jak najmniej podsypywać mąką, żeby olej się nie pienił podczas smażenia i nie palił.
Paski ponacinać w środku i przełożyć jeden koniec faworka przez nacięcie.
Smażyć w dużej ilości bardzo gorącego oleju (ok. 190 stopni C) przez kilka sekund, a następnie obrócić na drugą stronę. Faworki powinny mieć złoty kolor.
Usmażone przekładać na ręczniki papierowe, aby odciekł tłuszcz, a następnie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz