poniedziałek, 3 marca 2014

Makaron z szałwią


W moim domowym ogródku wyrosła szałwia. Nie za bardzo wiedziałam co z nią zrobić, więc postanowiłam poszukać jakiejś inspiracji. Po przejrzeniu kilku przepisów zdecydowałam się na przygotowanie makaronu z szałwią.

Składniki:
150g makaronu
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 plasterek cytryny
10 dużych listków szałwii
1/4 szklanki tartego parmezanu (ok. 20g)
sól i pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić pozostawiając ok. 1/3 szklanki wody. 


Masło rozpuścić na patelni, dodać drobno posiekany czosnek (można też przecisnąć przez praskę) i smażyć przez ok. 2 minuty. Wycisnąć sok z cytryny, dodać szałwię pokrojoną w paski o szerokości ok. 1/2cm i smażyć jeszcze przez minutę. 


Makaron przełożyć na patelnię, wlać pozostawioną wodę z gotowania i zamieszać.


Posypać parmezanem i dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze przez kilka minut, aż powstały sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz