Składniki na 2 porcje:
1 mała cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
175g ryżu arborio
1 mały ząbek czosnku
750ml bulionu warzywnego
100g wędzonego łososia
3 łyżki sera mascarpone
1 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
starta skórka z cytryny
sok z cytryny
sól i pieprz
rukola
Cebulę drobno posiekać i smażyć na oliwie, na małym ogniu przez 5 minut. Dodać ryż oraz czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Gotować ryż przez ok. 20 minut stopniowo dodając po szklance bulionu. Przed dodaniem kolejnej szklanki odczekać, aż cały poprzedni płyn się wchłonie. Ryż należy od czasu do czasu zamieszać.
Łososia pokroić na małe kawałki, odkładając 2 większe do dekoracji.
Gdy ryż będzie już ugotowany, zdjąć z ognia i dodać łososia, ser, natkę i skórkę cytrynową. Doprawić solą i pieprzem, oraz skropić sokiem z cytryny.
Podawać z rukolą.
Wyglada mega apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń