środa, 5 lutego 2014

Zupa ziemniaczano-porowa


Zupa ziemniaczano-porowa, Potage Parmentier, Julii Child, to bardzo prosta zupa, która składa się tylko z ziemniaków, porów, śmietany i masła. Jest ona bardzo delikatna w smaku i można ją jeść w takiej postaci, albo wykorzystać jako bazę do innych zup.

Składniki:
1 1/2 litra wody
2 średniej wielkości pory (ok. 350g)
2 ziemniaki (ok. 350g)
2 łyżki tłustej śmietany
1 łyżeczka masła
sól i pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pory myjemy i całe, łącznie z zieloną częścią, kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy przez ok. 45 min. Następnie rozgniatamy warzywa widelcem. Dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku.



Jeśli chcemy, możemy przed dodaniem śmietany, dodać inne warzywa i pogotować zupę jeszcze przez ok. 20 min. Ja chciałam wykorzystać brokuły, które akurat miałam w lodówce i zrobiłam z niej zupę brokułową z serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz