sobota, 8 lutego 2014

Fondue Yin Yang

Czekoladowe fondue, Yin Yang, podpatrzyłam w mojej ulubionej restauracji, The Melting Pot. Okazało się, że zrobienie go jest łatwiejsze niż myślałam. Najtrudniejszą częścią przygotowania jest roztapianie czekolady, która może się zważyć, albo przypalić. Z tego powodu, polecam kupienie dodatkowych tabliczek „na wszelki wypadek”, aby Wasz romantyczny wieczór nie przerwała nieplanowana wyprawa do sklepu, tak jak było to w moim przypadku.

Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
odrobina masła

Talerzyk smarujemy masłem i wkładamy do zamrażarki. Łamiemy tabliczki na kostki i wkładamy do oddzielnych kubków. Nie polecam miseczek, bo będzie później trudniej przelać czekoladę. Kubki wkładamy do rondelków z wodą i powoli podgrzewamy, cały czas mieszając. Jeżeli woda się zagotuje, należy zestawić z ognia. Odrobinę roztopionej czekolady wylewamy na zimny talerzyk, tak aby powstały 2 duże kropki, jedna jasna, druga ciemna. Talerzyk wkładamy do zamrażarki, żeby kropki zastygły. Następnie wlewamy do miseczki na fondue, jednocześnie białą i ciemną czekoladę. Tak, aby były równo podzielone na środku. Energicznie obracamy miseczkę, żeby powstał symbol Yin Yang. Kropki delikatnie podważamy nożem, białą kładziemy na ciemnej części fondue, a ciemną na białej.


Do fondue można podać np. truskawki, kawałki banana albo ananasa, pianki marshmallow.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz