piątek, 14 lutego 2014

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Dzisiaj przepis na krokiety. Można je przygotować wcześniej i tuż przed podaniem podsmażyć, albo podgrzać w piecyku. Z poniższych składników wyszło mi 18 krokietów.


Składniki na naleśniki:
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 ½ szklanki mąki pszennej
4 jajka
50g roztopionego masła
szczypta soli

Wszystkie składniki zmiksować i odstawić ciasto do lodówki na 2 godziny, które w tym czasie zgęstnieje. Rozgrzać lekko natłuszczoną patelnię i smażyć cieniutkie naleśniki. Patelnia nie wymaga ponownego natłuszczania, dzięki temu, że w cieście znajduje się masło.

Składniki na nadzienie:
900g kapusty kiszonej
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
700g pieczarek
1 średniej wielkości cebula
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Dodatkowo do panierki:
jajko, bułka tarta i olej

Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego i gotujemy przez ok. 1 godzinę, aż kapusta zmięknie.
Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach masła i 2 łyżkach oliwy, aż znacznie zmniejszą swoją objętość i odparuje woda (ok. 20 minut).



Cebulę również kroimy na drobno i podsmażamy na pozostałym maśle i oliwie (ok. 15 minut).



Ugotowaną kapustę przecedzamy i lekko odciskamy uważając, żeby nie zepsuć sitka tak jak ja. Najlepiej wyjmować kapustę po trochu i odciskać ją w rękach. Następnie razem z cebulą, dodajemy do pieczarek. Wszystko smażymy jeszcze przez ok. 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na środku każdego naleśnika kładziemy ok. 1 łyżkę nadzienia i rozsmarowujemy pozostawiając margines 1-1.5 cm.


Następnie 2 przeciwległe boki składamy i zwijamy naleśnik w rulon.


Krokiety od razu nadają się do jedzenia.


Ale smaczniejsze będą jak je zamoczymy w jajku, a następnie obtoczymy w bułce tartej i podsmażymy.

Najlepiej podawać z barszczem czerwonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz