1 2/3 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 2/3 łyżki cynamonu
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
225 g purée z dyni (użyłam gotowego z puszki)
1 szklanka oleju
1 1/3 szklanki cukru
3/4 łyżeczki soli
3 jajka
Dodatkowo:
2 łyżki cukru do posypania ciasta
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Podłużną formę wysmarować masłem.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy przesiać przez sito.
Purée, olej, cukier i sól ubić mikserem na średnich obrotach. Stopniowo dodać jajka, a następnie wymieszane suche składniki.
Ciasto przełożyć do formy, posypać cukrem i piec przez 60-70 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piecyka i pozostawić ciasto w formie na ok. 20 minut, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz