Składniki:
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 ¼ szklanki gorącego mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (użyłam Nielsen-Massey)
1 łyżka ciemnego rumu (użyłam Bacardi)
1 łyżka masła
Żółtka delikatnie ubić trzepaczką przez 1 minutę.
Po rozbiciu żółtek można zacząć dodawać pozostałe składniki: Najpierw powoli wsypywać cukier (cały czas ubijając), później skrobię i na koniec mleko, dolewane po łyżeczce. Jeśli mleko będzie dodawane zbyt szybko, żółtka mogą się ściąć niwecząc cały wysiłek.
Garnek postawić na małym ogniu i podgrzewać cały czas mieszając, aż sos będzie miał konsystencję śmietany. Należy uważać, żeby nie zagotować sosu, bo żółtka się zetną. Sos gęstnieje w temperaturze ok. 80 stopni C. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy, rum, oraz masło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz