Od razu poszukałam książek napisanych przed Julię Child i zamówiłam „Mastering the Art of French Cooking“. W międzyczasie, oczekując na książkę, upiekłam bagietki na podstawie przepisu z jednego z odcinków „Baking with Julia“ (http://video.pbs.org/video/2250836815/).
Do bagietek użyłam:
5 szklanek mąki chlebowej
ok. 2 szklanki wody
1.5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżkę soli
Sposób zagniatania i formowania najlepiej zobaczyć na
filmiku. Ja poszłam na łatwiznę i użyłam miksera.
Bagietki piekłam przez 20 minut w temperaturze 220
stopni.
2 bagietki upiekłam korzystając z formy do bagietek,
jedną na kamieniu do pizzy. Ta pieczona na kamieniu wyszła ładniejsza i miała
bardziej chrupiącą skórkę. Moje bagietki wyglądem bardziej przypominają bułki
paryskie, ale i tak są smaczne. W tej chwili zostały już tylko 2 :)
Anetka, a jaka polecasz make chlebowa - zytnia czy pszenna ? :)
OdpowiedzUsuńMy lubimy pszenną. Bardzo dobry też wychodzi chleb jak się wymiesza mąkę pszenną z żytnią
UsuńW takim razie 1sza zrobie z pszennej, a pozniej bede eksperymentowala ;-)
OdpowiedzUsuńzrobiłaś mi smaka na domowe pieczywo....a nam wysiadł właśnie piecyk i obojętnie co wstawię to spala na węgiel...:)
OdpowiedzUsuń