niedziela, 29 grudnia 2013

Biały ser

Z powodu utrudnionego dostępu do białego sera i świeżego mleka, zaczęłam sama robić ser. Mój ser różni się od tego ze sklepu głównie konsystencją. Jest bardziej kremowy. Oraz tym że można go zrobić z mleka pasteryzowanego. Zrobienie takiego serka jest bardzo łatwe. 

Aby otrzymać ok. 1 kg sera potrzeba:
2 litry mleka (2% albo 3.2%)
2 litry maślanki

Mleko i maślankę wymieszać w garnku lub innym naczyniu, które można wstawić do piecyka. Następnie trzymać w ciepłym piecyku (ok. 50 stopni) przez ok. 4 godziny. Jak woda wyraźnie oddzieli się od sera wyjąć z piecyka i przelać przez gazę (ja dla ułatwienia układam gazę na sitku). Zostawić na ok. 2 godziny, żeby ser dobrze się odsączył. Można poczekać krócej bądź dłużej w zależności od pożądanej konsystencji.
Ilości mleka i maślanki nie są bardzo istotne. Ważne jest to żeby zmieszać je w proporcjach jeden do jednego. Jeśli mamy w domu pożeracza białego sera, można wziąć więcej składników. Można też użyć tłustszego mleka (a nawet dodać śmietany), wtedy jednak trzeba pamiętać o wybraniu się na dłuższy spacerek, żeby spalić zjedzone kalorie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz